reklama
artykuł sponsorowany
8 grudzień 2025

Gotuję, więc decyduję - samodzielność zaczyna się w kuchni. Akademia Lubella daje młodym przepis na zaradność

zdjęcie: Gotuję, więc decyduję - samodzielność zaczyna się w kuchni. Akademia Lubella daje młodym przepis na zaradność / fot. nadesłane
fot. nadesłane
Poczucie wpływu na rzeczywistość to jeden z najważniejszych zasobów, w jakie możemy wyposażyć dorastającego człowieka. Doskonałą przestrzenią do ćwiczenia tej umiejętności jest… kuchnia. Akademia Lubella w roku szkolnym 2025/2026 powróciła z hasłem „Gotuję, więc decyduję”, pokazując, że przygotowywanie posiłków to nie tylko nauka smaków i racjonalnego żywienia, ale także lekcja odpowiedzialności, planowania i wiary we własne siły.
Współczesna edukacja żywieniowa powinna wykraczać poza wiedzę o kaloriach i witaminach, ale często niestety brakuje do tego narzędzi. Dlatego Akademia Lubella, jeden z największych programów edukacyjnych w Polsce skierowany do uczniów klas VI-VIII, w materiałach edukacyjnych najnowszej edycji nie tylko uczy, jak kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe, ale też kładzie nacisk m.in. na aspekty dotyczące budowania świadomości i samodzielności, które można zacząć rozwijać w kuchni.

Kuchnia jako centrum dowodzenia

Dlaczego warto oddać fartuch w ręce nastolatka? Ponieważ to właśnie w kuchni teoria zamienia się w praktykę. W ramach kolejnych lekcji programu uczniowie dowiadują się, że ich wybory mają realny wpływ na ich dorosłe życie, m.in. poprzez budowanie odpowiednich nawyków żywieniowych, ale też kształtowanie postawy proekologicznej.

W lekcji pierwszej młodzież uczy się zasad prawidłowego żywienia i komponowania wartościowego jadłospisu. Uczniowie dowiadują się także, w jaki sposób dostosować posiłki do aktualnej aktywności – po które produkty sięgać podczas nauki, a po które przed lub po treningu. Poznają 4 proste kroki, które pozwalają im na co dzień lepiej się odżywiać. Czego jeść więcej, a czego mniej, jakie produkty wymienić na inne – ta cenna wiedza zostaje im podana w prosty i przystępny sposób. Uczą się ponadto rozpoznawać uczucie sytości i dowiadują się, w którym momencie należy zakończyć posiłek. A gdy najdzie ich ochota na fast food – po tej lekcji będą potrafili samodzielnie przygotować domowe, bardziej wartościowe wersje takich dań.

Lekcja druga koncentruje się na tematyce niemarnowania żywności, ucząc odpowiedzialnych zachowań w kuchni. Lekcja trzecia zamienia dom w restaurację, a uczniów – w szefów kuchni. W tegorocznej edycji pojawi się też zupełnie nowa lekcja dotycząca sezonowych produktów, która jest tworzona we współpracy z Anną Starmach. Uczniowie będą mieli okazję skorzystać m.in. z przygotowanego przez nią materiału video.

Ekspert: Dajmy dzieciom przestrzeń do działania

Znaczenie budowania poczucia sprawczości u młodych ludzi podkreśla Paulina Dobrowolska – psychodietetyk dziecięcy, edukatorka i trenerka kulinarna. Zwraca ona uwagę, że gotowanie może być doskonałym treningiem samodzielności.

Sprawczość warto budować w codziennych sytuacjach – choćby w kuchni – mówi Paulina Dobrowolska.
Wystarczy zaprosić dziecko do wyboru składników, planowania posiłku czy pomocy przy jego przygotowaniu. W takich momentach uczy się ono, że ma wpływ, a jego zdanie jest rzeczywiście brane pod uwagę.


Jak zaznacza ekspertka, poczucie sprawczości u dzieci to fundament, na którym budują świadomy i zdrowy rozwój.

Kiedy dziecko widzi, że jego decyzje mają znaczenie, a działania przynoszą realne efekty, zaczyna postrzegać siebie jako kogoś kompetentnego i wpływowego. Tak rośnie pewność siebie, wewnętrzna motywacja i wiara we własne możliwości. Gdy dzieci dostają przestrzeń do działania, czują się ważne i zauważone. Chcemy, żeby były samodzielne — więc dajmy im tę przestrzeń. Niech próbują, doświadczają i przekonują się, że „mam głos i naprawdę potrafię” – podsumowuje Paulina Dobrowolska.

Narzędzia, które angażują

W ramach Akademii Lubella nauczyciele otrzymują kompletne scenariusze lekcji, prezentacje multimedialne oraz bazy wiedzy, które ułatwiają przeprowadzenie zajęć. W tegorocznej edycji została również przygotowana gra słowno-towarzyska w postaci kart z hasłami dotyczącymi kuchni, gotowania i odżywiania.

Udział w Akademii Lubella jest całkowicie bezpłatny. Aby wziąć udział w projekcie i otrzymać dostęp do materiałów dydaktycznych, nauczyciel musi jedynie zarejestrować szkołę poprzez formularz na stronie www.akademialubella.pl. Program można zrealizować do 26 czerwca 2026 r., a po jego ukończeniu placówki otrzymują oficjalny Certyfikat uczestnictwa, Dyplomy dla uczniów oraz Zaświadczenie imienne dla nauczyciela prowadzącego zajęcia.

Grupa Maspex od lat realizuje największe programy edukacyjne i sportowe w Polsce. Akademia Lubella to jeden z flagowych projektów, który nieustannie zdobywa uznanie nauczycieli, realnie wpływając na kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych młodzieży. Program z roku na rok cieszy się zainteresowaniem – w każdej edycji bierze udział ponad 200 tysięcy uczniów z ponad 2 tysięcy szkół. Dzięki Akademii Lubella już ponad 1,5 miliona dzieci i młodzieży zdobyło cenną wiedzę i praktyczne umiejętności w zakresie przygotowania zbilansowanych codziennych posiłków.

Więcej informacji o programie znajduje się na stronie www.akademialubella.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce