reklama
kategoria: Kraj
8 sierpień 2025

Rozpoczęły się 16. Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem

zdjęcie: Rozpoczęły się 16. Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopanem / fot. PAP
fot. PAP
W piątek na zakopiańskiej Równi Krupowej rozpoczęły się 16. Europejskie Targi Produktów Regionalnych. W programie znalazły się m.in. pokazy kulinarne, warsztaty rękodzielnicze, koncerty zespołów regionalnych, a także konkursy na najlepszy produkt targów i najlepszy oscypek.
REKLAMA

„Gościmy małych producentów z wielu regionów Polski, mamy gości z Litwy, Słowacji i Węgier. Chcemy pokazać, że Podhale to nie tylko oscypki i bryndza, ale też mnóstwo małych, rodzinnych wytwórców zdrowej żywności. Gościmy również producentów miodów, pieczywa, wędlin, napitków, herbat ziołowych, musztard, octów, przypraw oraz wielu rękodzielników. Konsumenci szukają coraz to nowych rzeczy zdrowych i ekologicznych – to kwestia wzrostu świadomości” – powiedziała przewodnicząca jury konkursu na najlepszy produkt targów Aga Epler, znana jako Lady Kitchen.

Sebastian Grodziński z Andrychowa przywiózł do Zakopanego m.in. ręcznie robione krówki, batoniki miodowe, konfitury, żur na zakwasie i domowy makaron: - Nasze produkty wyróżnia to, że powstają z rodzinnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wszystko wytwarzamy ręcznie ze sprawdzonych, zaprzyjaźnionych źródeł. Mamy stałych klientów, którzy wracają po nasze produkty, bo dajemy gwarancję jakości i smaku – mówił Grodziński.

Wśród wystawców jest także pierwszy w Polsce producent nawozów ogrodniczych z owczej wełny: – Wełna może zgodnie z trendem ekologicznym wrócić do ziemi w postaci organicznego nawozu. Jest bogata w azot i potas, stopniowo uwalnia składniki odżywcze, magazynuje wodę i odstrasza ślimaki. Do produkcji używamy wełny rodzimych ras owiec wypasanych na Podhalu” – podkreślił Paweł Łojas z Zakopanego.

Podczas targów zaplanowano liczne atrakcje – od warsztatów artystycznych i pokazów rzeźbiarskich po prezentacje kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich. W weekend odbędzie się konkurs na najlepszy produkt spożywczy targów, najlepszy oscypek, będą pokazy wypieku sękacza, warsztaty zielarskie i taneczne, a na poniedziałek, na zakończenie imprezy, zaplanowano Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich z pokazem pucenia oscypka, dojenia i strzyżenia owiec.

Europejskie Targi Produktów Regionalnych organizowane są w Zakopanem od 2010 r., promują autentyczność i różnorodność kulinarną oraz rękodzielniczą regionów Polski i Europy.(PAP)

szb/ miś/

PRZECZYTAJ JESZCZE
Materiały sygnowane skrótem „PAP” stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie. Chronione są one przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez [nazwa administratora portalu] na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Polsce